moz
Rick Burgers Geen reacties

Op het gebied van SEO staan er elk jaar weer interessante updates te wachten die Google zal gaan doorvoeren. Zo zal in 2015 het algoritme van Google websites nog kritischer beoordelen dan dat het daarvoor al deed.

Ook in de wereld van linkbuilding komen er steeds nieuwe en strengere updates waarop een website wordt beoordeeld. Benieuwd naar welke factoren een belangrijke rol spelen als het gaat om autoritaire links in 2015? We zetten de factoren even op een rij.

 

Pagerank is passé

Voorheen was Pagerank een belangrijke metric voor zoekmachine optimalisatie. De Pagerank was een cijfer tussen de 1 en 10 om te bepalen hoe belangrijk een website was. De score werd gebaseerd op het aantal externe backlinks. Hoe hoger de Pagerank van een website, hoe hoger deze scoorde in de zoekresultaten. Google keek nog niet naar de kwaliteit van de backlinks, waardoor het eenvoudig werd om een hoge positie te krijgen in de zoeklijsten. Tegenwoordig worden websites veel kritischer beoordeeld op basis van relevantie en autoriteit van inkomende links. Google heeft sinds eind 2013 geen update meer doorgevoerd van de Pagerank van websites. Om toch te achterhalen welke website wel of niet autoritair is, zijn ersinds enkele jaren daarom door Majestic en MOZ  nieuwe metrics gelanceerd.

Domain Authority en Page Authority

Sinds de Pagerank steeds minder belangrijk werd als beoordelingscriteria, kwam MOZ met andere factoren om websites te beoordelen, namelijk Domain Authority en Page Authority. Domain Authority geeft over het algemeen aan hoe goed een website zal scoren in de zoekresultaten. Deze wordt beoordeeld aan de hand van diverse indicatoren met een cijfer tussen 0 en 100. Wij spreken over relevante autoritaire links als de Domain Authority een minimale score van 30 heeft.
Naast de Domain Authority bestaat er ook een Page Authority. Het grote verschil tussen deze twee factoren is dat de Page Authority iedere pagina op de website beoordeelt en dus steeds een andere score kan hebben. Domain Authority beoordeelt het gehele domein en zal op elke pagina dezelfde waarde hebben. Wij spreken bij Page Authority over relevante autoritaire links als de score minimaal 25 is.

Citation Flow en Trust flow

Een andere tool die de waarde van autoritaire links bijhoudt en beoordeelt, is Majestic Flow Metrics. Deze bestaat eveneens uit twee factoren, namelijk Citation Flow en Trust Flow. Citation Flow geeft met een getal aan hoeveel invloed een URL heeft van een pagina. Daarbij wordt gekeken naar de hoeveelheid links die er naar de URL gaan. Hoe meer links naar de URL gaan, hoe hoger de Citation Flow zal zijn. Daarnaast wordt er ook naar de afkomst van de link gekeken. Hoe hoger de Citation Flow is van de afkomstige website, des te meer waarde heeft de link.
Trust Flow is enigszins te vergelijken met de Domain Authority van MOZ. Deze kijkt namelijk ook hoe betrouwbaar een URL is. Dat wordt gebaseerd op het aantal betrouwbare inkomende links. Hoe groter het aantal betrouwbare links, hoe hoger de Trust Flow van de URL zal zijn. Websites die veel inkomende links hebben van betrouwbare websites, zullen een hogere Trust Flow krijgen dan wanneer deze van onbetrouwbare websites afkomen.

Brand Mentions

In 2015 zal het algoritme van Google ook steeds meer gaan letten op verwijzingen naar merknamen, oftewel Brand Mentions. Momenteel werkt het zo, enkel links die klikbaar zijn, zijn van waarde voor linkbuilding. Indien er dus een link naar www.rickburgers.nl wordt geplaatst met de anchortekst ‘Rick Burgers’, beoordeelt Google dit en zal dit meegenomen worden in het algoritme. Uiteindelijk kun je hierdoor gemakkelijker hoog komen in Google.

Google heeft inmiddels aangegeven dat “implied links” in de toekomst ook van waarde zullen zijn. Implied links is eigenlijk hetzelfde principe, alleen hoeft er nu geen link te staan die klikbaar is. Bij implied links zal een vermelding van een brand zonder link genoeg zijn voor Google om te herkennen dat het een brand mention is. In de onderstaande afbeelding is een voorbeeld te zien van hoe een implied link er in de praktijk uitziet.
impliedlinks

Wat zijn autoritaire links in 2015?
5 (100%) 18 Beoordelingen

Over Rick Burgers

Oprichter en Eigenaar van LEQUAL.

Actief op online marketing gebied sinds 2008. Enorm veel geleerd door te doen: "trial and error". Altijd opzoek naar kansen en innovatie!

Interesse in: SEO, Linkbuilding, CRO en Affiliate marketing.

"Doen waar je goed in bent, zodat externe factoren geen rol kunnen spelen!"

Bekijk alle berichten